Zadatak: E-zlostavljanje – opasnost s interneta

Dragi naši blogeri 🙂

Nadamo se da će zadatak koji stoji pred vama biti pravi izazov da pokažete kako ste shvatili i uočili sve veću prisutnost zlostavljanja i opasnosti na internetu, ali i koliko suosjećate s žrtvama zlostavljanja uopće i žrtvama e-zlostavljanja.

Zadatak se sastoji u sljedećem:

Trebate napraviti prikaz – upozorenje ili obavijest svojim vršnjacima, roditeljima, učiteljima i svima koji koriste internet i mobitel da postoji tako ružna i strašna pojava kao što je e-zlostavljanje. Svoju zajednicu trebate izvijestiti da je zlostavljanje među vršnjacima, a posebice e-zlostavljanje sve prisutnije i postaje sve opasnije zbog teških posljedica koje ostavlja na žrtvama nasilja.

Svoju obavijest ili upozorenje možete napraviti na način koji vama najviše odgovara i smatrate ga najprikladnijim.

Na primjer:

  • možete je izraditi kao PowerPoint prezentaciju koristeći se vlastitim fotografijama, crtežima i porukama
  • možete se “uživjeti” u ulogu žrtve i prikazati je u nekom od predloženih alata: video snimak ili u obliku pisane “ispovijedi” žrtve e-zlostavljanja

Budite slobodni i kreativni u svom radu 🙂

Radit ćete u grupama kako smo se dogovorili tijekom našeg susreta u informatičkoj učionici.

Potpišite svoj rad te ga objavite na ovoj stranici.


Upute za izradu i objavljivanje zadatka:

  • Sva tehnologija koju ne posjedujete sami, kao npr. digitalni fotoaparat, digitalna kamera, skener ili printer na raspolaganju vam je u školskoj knjižnici ili informatičkoj učionici.
  • Na izradi zadatka radit ćete tijekom sljedeća dva dana, prema kalendaru rada koji smo dogovorili tijekom našeg zadnjeg susreta u učionici.
  • Nakon što završite s izradom vašeg rada, obavijestite nas putem bloga. U nekoliko rečenica opišite – što ste i na koji način napravili.
  • Sažetak svog uratka zabilježit ćete na sljedeći način: na dnu stranice sa zadacima otvoren vam je prozor Replay. U njega upišete sažetak i kliknete na donju, lijevu oznaku Replay. Tako će opis vašeg zadatka postati dio našeg bloga.
  • Nakon toga nam putem e-maila pošaljite svoj uradak, a mi ćemo ga objaviti na ovoj stranici našeg bloga. Ukoliko ste se odlučili zadatak izraditi u obliku pisane “ispovijedi” žrtve e-nasilja, svoj uradak možete objaviti sami na način kako ste i do sada pisali svoja promišljanja i kako smo vam opisali u ovim uputama.
  • Nakon što objavimo sve uratke u cijelosti, članovi naše blog zajednice, kao i mi učitelji moći ćemo dodati komentare na radove.

Za pomoć smo vam dostupni svaki dan u školi, a na internetu, e-mailu ili blogu tijekom popodnevnih sati od ponedjeljka do petka 🙂

Oglasi