1. Internet – “prostor” za druženje, istraživanje i učenje

Pozdrav svim blogerima 🙂

Tijekom našeg prvog druženja u informatičkoj učionici razgovarali smo o internetu i mobitelu, te kako i zbog čega ih tako rado koristite. Upoznali smo se s novim oblikom učenja – e-učenjem i alatom – blogom kojim ćemo se koristiti  tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Družit ćemo se, istraživati i zajedno učiti.

Stoga trebate:

  • pročitati sadržaj stranice koja je pred vama
  • proučiti sadržaje koje smo vam ponudili preko linkova (poveznica)
  • sudjelovati u našoj prvoj diskusiji na blogu – Promišljanja o internetu
  • započeti s izradom našeg zajedničkog Internet rječnika

Izborna aktivnost:

  • ukoliko želite, na stranici Kidsmart može vidjeti kako zanimljivo, kreativno, ali i sigurno možete provesti vrijeme na internetu.  Stranica je na engleskom jeziku. Ukoliko vam bude potrebna pomoć tijekom proučavanja stranice slobodno nam se obratite, ili se poslužite alatom Client for Google translater koji je besplatan i možete ga instalirati na svoje računalo. Za pomoć prilikom instalacije programa obratite nam se putem mail-a ili u školi.
  • ukoliko želite i imate vremena, pročitajte kratki roman Detektivi interneta – Zov labiritna britanskog pisca M. Collemana. Knjigu potražite u školskoj ili gradskoj knjižnici.

Na kraju ove nastavne jedinice ćete moći:

  • procijeniti vrijednost usluga i sadržaja koje možete pronaći na internetu
  • razlikovati dobre i loše strane korištenja interneta, ali i mobitela

Vjerujemo da vam to neće biti teško jer kako kaže Marc Prensky:

Naši mladi ljudi … su zaokupirani usvajanjem novih sustava za komuniciranje (instant messaging), dijeljenje (blogovi), kupoprodaju (eBay), razmjenu (peer-to-peer tehnologija), kreiranje (Flash), sastajanje (3D svjetovi), prikupljanje (download), koordiniranje (wikis), procjenjivanje (reputation systems), pretraživanje (Google), analiziranje (SETI), izvještavanje (telefoni s kamerama), programiranje (modding), socijaliziranje (chatovi) pa čak i učenje (surfanje webom).”

Pogledajte, istražite, pročitajte:

O važnosti koje internet ima za djecu i mlade priča nam u svojim kratkim romanima pod zajedničkim nazivom Detektivi interenta i britanski  pisac za djecu Michael Coleman. Zov labirinta, prvi u nizu njegovih romana uvodi nas u svijet jednog internet prijateljstva.

Priča počinje s Robom Zanellijem, trinaestogodišnjim dječakom koji  od svoje šeste godine ovisi o invalidskim kolicima. Nakon teške prometne nesreće ostao je nepokretan. Zbog straha za njegovu sigurnost roditelji mu nisu dozvoljavali pohađanje redovne škole, već je imao privatne učitelje. Kako se nije imao prilike družiti s vršnjacima, jedini način da Rob stekne prijatelje bio je internet. Na taj način Rob je sklopio nekoliko dobrih poznanstava. Od toga se s troje vršnjaka redovito dopisivao.

Evo njegove poruke djevojčici koju je slučajno upoznao i prvi put joj se obratio odgovorivši na njezinu poruku:

From: ZMASTER@PRIME. CO.UK    srijeda, 22. listopada, 17:36

Too: TAMSYN@ABBEY. PRIME.  CO.UK

Draga T-A-M-S-Y-N

Poruku primio i razumio! Hej, ako se misliš koristiti Netom,

onda ima nekoliko stvari koje bi trebala znati, a ja bih mogao biti taj koji će te naučiti.

Ima stvari koje se rade i one koje se ne rade. To se zove “netiketa”- kužiš – kao etiketa samo na Netu.

A njeno prvo pravilo je: NIKADA NE PIŠI VELIKIM SLOVIMA.

To ti je kao neprestano vičeš! Radiš li to i off-line?

Ako želiš nešto *naglasiti* koristiš zvjezdice.

Slijedeća lekcija sutra.

Tvoj, ZMASTER 🙂

Upute za promišljanja i diskusiju:

Napomena o korištenju linkova (poveznica):

Svaki link/poveznica otvarat će vam se u zasebnom prozoru, te se nakon proučavanja stranice jednostavnim isključivanjem klikom na X  vraćate u naš blog. I sami svaku stranicu možete otvoriti u ovom prozoru na slijedeći način: desnim klikom na link otvorit će vam se navigacijski prozor te mogućnost – open link in new tab. Kliknite i otvorite predloženu stranicu. Zatvarate je na uobičajen način – klikom na X.

„Pozovite u pomoć“ ako vam zatreba. Možete nas pronaći  svaki dan u školi ili nas kontaktirajte preko e-maila ali i preko našeg novog alata – bloga. Online smo vam dostupni od ponedjeljka do petka tijekom popodneva. Pomozite i jedni drugima – putem e-maila, chata ili tijekom susreta uživo.  🙂

Oglasi