3. Pravila ponašanja na internetu

Pozdrav blogeri 🙂

Nakon što smo spoznali da se korištenje interneta i mobitela može zlouporabiti toliko da uvelike povrijedi nekog drugog, imali smo i dosta zahtjevnu radionicu u našem zadnjem  druženju u školskoj knjižnici.

Međusobno smo komentirati vama najdojmljivije priče i probleme o kojima ste čitali, gledali, slušali i raspravljali na našem blogu. Kroz priču o dječaku Petru proživjeli smo osjećaje djeteta koje je često izloženo uvredama i omalovažavanju od svojih vršnjaka u školi i na igralištu, pa čak i od svoga starijeg brata. Osjetili smo njegovu tugu i kada je izložen čestim kritikama roditelja i učitelja. Njegova usamljenost i osjećaj da ga nitko ne prihvaća i ne razumije “razderalo je naše srce”.

Ovoga puta ćemo pokušati ispraviti “greške” koje nam se događaju kada komuniciramo uživo (neposredna komunikacija) i u e-komunikaciji kako bi zaštitili sebe i svoje vršnjake.

Da bi smo to uspjeli pažljivo:

 • pročitajte sadržaj ove stranice
 • pročitajte i proučite sadržaje koje smo vam dali preko linkova/poveznica
 • sudjelujte u diskusiji Pravila ponašanja na internetu
 • ne zaboravite nadograđivati svoj Internet rječnik

Na kraju ove nastavne jedinice ćete moći:

 • navesti opasno i rizično ponašanje na internetu
 • ukazati na posljedice kršenja zakona pri zlouporabi tehnologije
 • navesti pravila pristojnog i kulturnog ponašanja u e-zajednici

Peripetije na mreži

 

Ovoga puta ćemo vidjeti da postoji još niz mogućnosti zlouporabe i opasnosti s interneta za koje možda nismo ni znali ili smo tek nešto “načuli”. O tome možete pročitati u kratkom e-stripu Peripetije na mreži. Njegova zanimljivost je i u tome što vam kroz e-igru nudi i neka pitanja i testove za promišljanje o našoj temi.

Ponekad i nesvjesno možemo nekoga povrijediti ili sami sebe ugroziti ako pažljivo ne promislimo prije nego nešto objavimo. Stoga je važno poštivati pravila ponašanja na internetu koliko i u svakodnevnom životu:

 1. ne objavljujte fotografije niti podatke o sebi, svojoj obitelji i drugima (ime, prezime, adresu, broj telefona, školu…)
 2. imajte na umu da podaci nepoznate osobe mogu biti lažni/neistiniti
 3. ne primajte na dar bonove za mobitel od nepoznatih – tražit će nešto zauzvrat
 4. ne pišite i ne objavljujte fotografije zbog kojih bi se poslije mogli sramiti – netko to može zlouporabiti
 5. ako vam netko šalje uznemirujuće, prijeteće ili prostačke poruke odmah obavijestite roditelje ili neku odraslu osobu
 6. ne brišite s mobitela ili računala podatke i fotografije koje vam je poslao zlostavljač – one mogu pomoći da se zlostavljač pronađe
 7. ne idite sami na sastanak s osobom koju ste upoznali putem interneta ili mobitela

Detaljnije o pravilima sigurnog ponašanja na internetu možete pročitati na stranici Hrabrog telefona – Nauči nešto novo na internetu. Na dnu te stranice nalazi se tekst “7 zlatnih pravila za sigurno chatanje i sms-dopisivanje“.

Za sve oblike zlouprabe interneta i mobitela postoje i zakonske posljedice i kazne. Prema hrvatskom zakonu to je  kazneno djelo protiv časti i ugleda neke osobe:

 • uvreda
 • kleveta i
 • iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika

Za djecu mlađu od 14 godina koja provode e-zlostavljanje nad svojim vršnjacima ili drugim osobama, policija je dužna obvijestiti Centar za socijalnu skrb, koji zatim provodi nadzor nad cijelom obitelji. Nadzire roditelje djeteta i njihovu skrb nad njim. Toj tzv. nadzor nad provođenjem roditeljskih prava.

Djeca koja su navršila 14, a mlađa su od 16 godina spadaju u skupinu mlađih maloljetnika. Njima se mogu izreći odgojne mjere kao što su:

 • sudski ukor
 • posebne obveze upućivanje u centar za odgoj
 • pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi
 • upućivanje u odgojni zavod i sl.

Osobe koje su navršile 16, a mlađe su od 18 godina spadaju u skupinu starijih maloljetnika. Njima se uz odgojne mjere može izreći i kazna maloljetničkog zatvora.

Danas je preko IP adrese, tzv. “osobne iskaznice” računala spojenog na internet lako ući u trag pošiljatelju bilo kakvog sadržaja na internet. IP adresu dodjeljuje provider (pružatelj internetskih usluga).

Upute za promišljanja i diskusiju:

Još jednom vas podsjećamo na Internet rječnik.  Mnogo novih riječi pojavilo su u proučavanju naših tema, a bilo bi važno objasniti njihovo značenje.  Zabilježite ono što vam je novo, što smatrate važnim ili mislite da je potrebno dodatno objašnjenje koje je ponudio netko od blogera.

Napomena o korištenju linkova (poveznica):

Svaki link/poveznica otvarat će vam se u zasebnom prozoru, te se nakon proučavanja stranice jednostavnim isključivanjem klikom na X  vraćate u naš blog. I sami svaku stranicu možete otvoriti u ovom prozoru na slijedeći način: desnim klikom na link otvorit će vam se navigacijski prozor te mogućnost – open link in new tab. Kliknite i otvorite predloženu stranicu. Zatvarate je na uobičajen način – klikom na X.

I dalje smo vam, za sva pitanja i pomoć, dostupni svaki dan u školi te na internetu, mailu ili blogu tijekom popodneva od ponedjeljka do petka 🙂

Oglasi