5. Netiketa – kultura ponašanja na internetu

Dragi blogeri, evo nas u našem zadnjem blogiranju 🙂

Nije nam bilo lako posljednjih nekoliko tjedana. Mnogo smo govorili o negativnoj stani interneta. Stoga smo se na našem zadnjem druženju u školskoj knjižnici podsjetili i njegovih pozitivnih strana. Razmišljali smo i izmjenili brojne ideje o tome kako se služiti internetom za druženje, istraživanje, učenje i razmjenu svojih ideja i radova. Naravno, pri tome smo stalno imali na umu kako biti siguran u virtualnom svijetu.

Danas ćemo govoriti o internetskom bontonu ili netiketio kulturi komuniciranja na internetu.

Da bi ste o nešto o tome naučili ponudili smo vam da:

 • pročitate sadržaj ove stranice
 • pogledate e-strip Rimska grupa
 • pogledate prezentaciju Savjeti za sigurnije korištenje interneta
 • još jednom pogledajte stranicu Portal za škole: Veliki odmor – tehnologija i znanost i Učenički radovi
 • sudjelujete u diskusiji Netiketa – internetski bonton

Ako imate vremena i želite, nudimo vam izborne aktivnosti:

 • pogledate UNICEF-ovu stranicu: Prekini lanac – kako  sigurno blogirati
 • na stranici Childnet`s Academy program možete vidjeti web stranice koje su izradila djeca na temu koja njih zanima. Stranica je na engleskom jeziku. Ukoliko vam bude potrebna pomoć tijekom proučavanja stranice slobodno nam se obratite, ili se poslužite alatom Client for Google translater koji je besplatan i možete ga instalirati na svoje računalo. Za pomoć prilikom instalacije programa obratite nam se putem mail-a ili u školi. Isto se odnosi i na dolje navedenu stranicu koju ste već proučavali u našoj prvoj nastavnoj jedinici.
 • ponovno posjetite stranicu Kidsmart
 • posjetite stranicu CARNet – učenici

Nakon što proučite ponuđene sadržaje moći ćete:

 • procijeniti vrijednost sadržaja i usluga koje vam nudi internet
 • pridržavati se i zagovarati kod svojih vršnjaka pravila kulturnog ponašanja na internetu

Već smo govorili o nizu prednosti zbog kojih internet postaje sve važniji u vašem životu. Putem interneta se družite, razmjenjujete školske zadaće  i materijale (face, mail, chat, blog…), informirate se i stječete nove spoznaje (“surfate”), razvijate vještine korištenja tehnologije.

Rimska grupa

Pročitajte o sličnim doživljajima  i iskustvima s interntom  Rimske grupe – male dramske družine iz jedne osnovne škole.

Glavno pravilo netikete glasi: “Nemoj činiti drugima ono što ne bi htio da drugi čine tebi!”

Ono sadrži sljedeća pravila internetskog bontona:

 1. poštuj pravila korištenja interneta – budi pristojan i poštuj sebe i druge
 2. čuvaj osobne podatke, svoje ali i tuđe
 3. čuvaj svoju lozinku
 4. zatvori stranicu s neprimjerenim ili uznemirujućim sadržajima i obavijesti neku odraslu osobu
 5. ne sastaj se s nepoznatima
 6. ne vjeruj svemu što vidiš ili pročitaš
 7. zaštiti svoje računalo
 8. poštuj autorska prava
 9. ne pretjeruj s korištenjem interneta

O svakom pravilu detaljnije možete pročitati u prezentaciji koju smo vam pripremili. (Izvornik u pdf. formatu možete pronaći na stranici Portala za školeVijesti iz CARNeta, a koji se nalazi na dnu na desnoj alatnoj traci u pod nazivom Važni dokumenti).

(-

Kako bi ste lakše čitali tekst prezentacije imate mogućnost da u donjem, desnom dijelu alatne trake, kliknete na Menu te će vam se otvoriti mogućnost pregleda prezentacije preko cijelog ekrana (View fullscreen).

Nakon što smo odredili internetski bonton/netiketu, posjetite još jednom stranicu Portal za škole i to rubriku: Veliki odmor – tehnologija i znanost i još jednom Učenički radovi.  Tako možete vidjeti koliko zanimljivih informacija možete pronaći na stranicama izrađenim za djecu i mlade. Ono što je jako zanimljivo je da su to učenički radovi kojima nam predstavljaju svoja znanja, ali i vještine vladanja tehnologijom.

Jedna jako zanimljiva stranica za djecu i mlade (na engleskom jeziku) već vam je poznata – Kidsmart. Ako ste je stigli pogledati, onda ste mogli uočiti da vam nudi raznolike i zanimljive sadržaje: igre, glazbu, savjete o zdravlju, pubertetu…, chat, filmove, razmjenu informacija, galeriju različitih postera, savjete i preporuke kako sigurno koristiti internet….

Na stranici Childnet`s Academy (na engleskom jeziku) možete vidjeti niz stranica koje su izradila djeca prema svojim interesima i idejama. Bave se različitim problemima: humanitarnim (gladna djeca u svijetu, djeca na Haitiju nakon velikog potresa i sl.), proučavanjem prirode (biljnog i životinjskog svijeta), ekološkim problemima u svijetu, problemima i interesima mladih. Sve te informacije međusobno razmjenjuju i nadopunjuju. Na taj način stvaraju i razvijaju prijateljstva s djecom i mladim ljudima u cijelom svijetu.

 • Slične stranice možete pronaći i na hrvatskom jeziku. One vam nude niz mogućnosti da upravo preko interneta istražujete i učite školsko gradivo, ali i mnogo toga drugog. Jedna od takvih je i Portal za škole, ali i druge kao što su:  CARNet učenici, Nacionalni portal za učenje na daljinu – Nikola Tesla, Školska učilica i slične. Da bi pristupili nekim od tih stranica potrebno je posjedovati korisničku oznaku u AAI@EduHR sustavu, a koju možete dobiti ili ste već dobili od administratora imenika na svojoj školi.

Poveznice/linkove koje smo vam ponudili za te stranice ne obvezuju vas da ih odmah posjetite. No, željeli smo vas obavijestiti da one postoje i da ih možete pogledati i potražiti na njima informacije koje vas zanimaju ili su vam potrebni za učenje i školu.

Upute za promišljanja i diskusiju:

Napomena o korištenju linkova (poveznica):

Svaki link/poveznica otvarat će vam se u zasebnom prozoru, te se nakon proučavanja stranice jednostavnim isključivanjem klikom na X vraćate u naš blog. I sami svaku stranicu možete otvoriti u ovom prozoru na slijedeći način: desnim klikom na link otvorit će vam se navigacijski prozor te mogućnost – open link in new tab. Kliknite i otvorite predloženu stranicu. Zatvarate je na uobičajen način – klikom na X.

I dalje smo vam, za sva pitanja i pomoć, dostupni svaki dan u školi a na internetu, mailu ili blogu tijekom popodnevnih sati od ponedjeljka do petka 🙂

Oglasi